lördag 23 januari 2010


En klassisk marängtårta med sockerkaksbotten som görs antingen rund eller fyrkantig. Andra namn på denna tårta är Mammas marängtårta samt Pinocchiotårta.

Tid: 2 ½ timme

8 bitar

Glutenfritt -Byt ut mjölet mot Finax glutenfria italienska mjölmix (samma mängd) så blir tårtan glutenfri.

Ingredienser:
Bottnar sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1 ½ tsk bakpulver
4 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
Bottnar marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
ev. ca 35 g mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
färsk frukt eller bär (t.ex. skivad banan eller jordgubbar/blåbär/hallon)
Gör så här:
Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.

Rör i mjölet och till sist mjölken.

Bred ut smeten antingen i en långpanna ca 20x35 cm eller 25x30 cm klädd med bakplåtspapper eller också i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter. Gör du tårtan i långpanna får du en rektangulär tårta.

Gör rent visparna. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter.
Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.
Strö över mandelspån om du vill ha det.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.

Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.

Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat.

Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.

Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär.

Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också).

Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.

1 kommentar:

  1. Min mormor gör en sådan fantastisk god marängtårta. Hon brukar passa på när hon har grädde över och fryser sedan ner tårtan i aluminiumfolie för framtida bruk :)
    Kram

    SvaraRadera